Czy dzieci dwujęzyczne mają łatwiej?

dzieci dwujęzyczne

Aż 2/3 ludzkości całego świata jest dwujęzyczna a nawet wielojęzyczna. Mając na uwadze fakt, iż na całej kuli ziemskiej funkcjonuje aż 7 tysięcy różnych języków, jest to naprawdę imponujący wynik. Czy dwujęzyczność do czynnik korzystny a może jednak przeszkadzający w prawidłowym rozwoju? Postaramy się rzeczowo odpowiedzieć na to pytanie.
Okazuje się, że dzieci, które od narodzin przebywają w gronie osób, które porozumiewają się w kilku różnych językach, bardzo szybko uczą się sprawnej komunikacji, wykorzystując właśnie te języki. Nauka poprzez tzw. „osłuchanie” nie jest dla nich żadnych problemem, jest zjawiskiem normalnym. Co więcej, musimy zdać sobie sprawę, że dzieci mają o wiele lepsze predyspozycje do nauki i szybkiego zapamiętywania informacji w sposób trwały.
Zdaniem ekspertów, dzieci dwujęzyczne nie mają problemów z edukacją, nie nadwyrężają swojego umysłu bardziej aniżeli maluchy, które mają do czynienia tylko z jednym językiem. I to nie wszystko, okazuje się bowiem, że umiejętność sprawnego komunikowania się w różnych językach to lepszy start i wręcz świetna inwestycja w przyszłość tychże maluchów.
Coraz częściej zdają sobie z tego sprawę rodzice dzieci, które porozumiewają się tylko w jednym, ojczystym języku. Chcąc zapewnić im odpowiedni rozwój, zapisują je na przykład na kursy językowe, idealnym rozwiązaniem może być też szkoła podstawowa dwujęzyczna warszawa.
Czy to źle? Absolutnie nie. W czasach, w których wręcz standardem jest już znajomość co najmniej dwóch języków to dobre rozwiązanie. Dzieci uczą się szybciej a wiadomo, że w pierwszym etapie edukacja wiąże się z zabawą. Wszyscy, którzy uznają, że dziecko dwujęzyczne może być przemęczone natłokiem informacji, są w błędzie. Dla nich jest to naturalne.

Zobacz także:




2 Komentarze

  1. Dzisiaj bez znajomości angielskiego ani rusz. Coraz więcej ofert pracy wymaga biegłego angielskiego. Kiedyś był rosyjski i niemiecki a teraz angielski.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*