Jakie wartości odżywcze mają pomarańcze?

cytrusy

Pomarańcze zawierają ogromne pokłady witaminy C. Ale to nie jedyne dobroczynne właściwości tych cytrusów. Zawierają również sporo beta-karotenu oraz witamin z grupy B.

Jeśli zajadamy się pomarańczami, to warto jeść je w postaci surowej, łącznie z błonkami, które oddzielają poszczególne kawałki tego soczystego owocu. To właśnie tam znajduje się najwięcej błonnika i flawonoidów, które działają korzystnie na nasz układ pokarmowy.

Oprócz tego, że pomarańcze stanowią świetne źródło antyoksydantów, to posiadają też właściwości antydepresyjne. Co więcej, udowodniono, że picie soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy każdego dnia, wspomoże procesy trawienne i działać będzie zbawiennie na cerę, włosy i paznokcie. Jeśli chcemy uzyskać sok zawierający największą ilość cennych wartości, najlepiej sięgnąć po sprzęt, jakim jest wyciskarka do cytrusów. Ta poradzi sobie z tym zadaniem znacznie lepiej niż sokowirówka.

Pamiętajmy również, że pomarańcze ze względu na ogrom pozytywnych właściwości, wykorzystywane są nie tylko do jedzenia. Z powodzeniem wytwarza się z nich również między innymi olejki eteryczne, które działają odprężająco, zwalczają trądzik i łagodzą stany zapalne. Warto dodać, że zapach pomarańczy jest naprawdę nieziemski, może stanowić doskonały afrodyzjak.

Zobacz także:




4 Komentarze

  1. Ehh zapach pomarańczy i mandarynek zawsze będzie mi się kojarzyć z Bożym Narodzeniem. Były inne czasy kiedy moi rodzice dostawali paczki i talony na owoce i słodycze. Piękne czasy aż łezka w oku się kręci…

    • Coś w tym jest bo mi też. Najwidoczniej jesteśmy z tamtej epoki co przeminęła gdy wszystko było wyjątkowe na wagę złota. A teraz mamy wszystkie takie samo robione hurtem nie wiadomo gdzie i nie wiadomo z czego.

Komentowanie jest wyłączone.