Masło z orzechów laskowych

Masło z orzechów laskowych

Na naszym portalu umieszczaliśmy już wiele wpisów dotyczących masła z różnego rodzaju orzechów. Tym razem skupiamy się na orzechach laskowych.

Jak każdy orzech – orzechy laskowe są świetnym źródłem wartości odżywczych, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, posiadają duże ilości białka czy błonnika.

Orzechy laskowe posiadają jednak największa ilosć witaminy E, która jest nazywana witaminą młodości i może opóźniać procesy starzenia się. Ponadto doskonale wpływa na pobudzenie płodności. Z tego względu orzechy, które rodzi leszczyna stosuje się często w preparatach na zwiększenie potencji. Orzechy laskowe wpływają  korzystnie na walkę z miażdżycą i nadciśnieniem. Zawierają sporo fosforu oraz witamin z grupy B. Poza tym, w ich składzie znajdują się tak cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, a przede wszystkim jednonienasycone.
Dlatego, spożywanie orzechów laskowych przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Fitoterapia także przewiduje wykorzystanie tych orzechów jako składnika leków na kaszel. Jak widać, orzechy laskowe są niezwykle zdrowe i mają szeroki wachlarz zastosowań. Warto jednak pamiętać o tym, że tak jak wszystkie orzechy są ciężkostrawne. Dobrze jest więc jeść ich tylko kilka dziennie.

Zastosowanie orzechów laskowych

Chyba nikomu nie trzeba przypominać o tym, że orzechy laskowe świetnie komponują się z czekoladą. Fanów takiej przekąski raczej nie brakuje. Oczywiście warto pamiętać o wysokiej kaloryczności takiego produktu i spożywać tylko kilka kostek dziennie. Można też oczywiście przerzucić się na czekoladę bez cukru. Dla zainteresowanych podsyłam przepis na dietetyczny krem czekoladowy na bazie masła z orzechów laskowych oraz czekolady bez cukru. Orzechy laskowe często służą do jedzenia jako składnik sałatek. Ponadto są też wykorzystywane do produkcji smacznych nalewek znanych ze swoich leczniczych właściwości, zwłaszcza podczas problemów w układzie trawiennym. W ten sam sposób można też używać syropu z owoców leszczyny.

Masło z orzechów laskowych

Aby przyrządzić pyszne masło z orzechów laskowych, należy postępować dokładnie tak samo, jak przy robieniu każdego innego masła orzechowego. To znaczy, że wystarczy wrzucić podprażone na suchej patelni bądź w piekarniku orzechy do malaksera, a następnie zmielić je na gładką masę. I masło jest gotowe! To właśnie jest niewątpliwie zaletą masła orzechowego. Powstaje ono z samych naturalnych składników! Można oczywiście dodać odrobinę soli albo cukru do swojego masła, aby smak był bardziej wyrazisty. Tak przygotowane masło można spokojnie trzymać w lodówce do tygodnia. Niektórzy jednak wolą trzymać masło na zewnątrz, wtedy jest zawsze gotowe do spożycia (nie twardnieje).

Inne przepisy z masłem orzechowym

Tak wytworzone masło orzechowe można oczywiście zastosować w jakiejś potrawie. Ciekawym przepisem będzie na pewno pesto z masłem orzechowym. Oczywiście można także spróbować użyć masła w bardziej tradycyjny sposób, czyli na przykład zrobić naleśniki. Przepis na pesto jest bardzo prosty. Wystarczy do rozdrabniacza włożyć umyte i osuszone listki bazylii (z około 2 drzewek), 2 przekrojone ząbki czosnku oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Następnie należy wszystko zmiksować, do momentu delikatnego rozdrobnienia ziół.Następnie, należy dorzucić parmezan (3 łyżki), masło orzechowe (2 łyżki) oraz pozostałą część oliwy z oliwek (4 łyżki) i ponownie miksować dla dobrego połączenia wszystkich składników, ale nie aż do powstania jednolitej papki. Całość należy doprawić solą morską oraz świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Natomiast naleśniki z masłem orzechowym należy wykonać na swój własny sposób, tak jak zwykłe naleśniki. Po usmażeniu można wypełnić je ulubionym farszem. Na koniec smarujemy z wierzchu masłem orzechowym. Warto mieć na uwadze, że masło orzechowe doskonale komponuje się z bananami. Toteż pyszne będą placki czy naleśniki z bananem i masłem orzechowym.

Zobacz także:




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*