Jak ugotować idealne jajko na miękko?

Jajko na miękko – idealnie, kiedy białko jest delikatnie ścięte natomiast żółtko pozostaje płynne. Dla kucharzy nie jest to wcale prosta sprawa, bowiem twarda i nieprzeźroczysta skorupka jajka skutecznie skrywa jego środek. Co więcej, wystarczy kilka sekund za dużo w temperaturze wrzenia, by jajko zostało ugotowane na twardo. To naprawdę nie lada sztuka jednak da się ją opanować. Poniżej przedstawiamy Wam technikę, dzięki której będziecie mogli cieszyć się idealnie ugotowanym jajkiem na miękko.

Jedną z najpopularniejszych metod, by na talerzu znalazło się idealne jajko na miękko jest zagotowanie wody w garnku. Kiedy woda zacznie wrzeć, należy włożyć je dokładnie na 4 minuty. Niektórzy odliczają ten czas na zegarku, inni ustawiają alarm. To czas optymalny, którego nie można przekroczyć, ponieważ kilka sekund więcej może sprawić, że do śniadania zaczniemy szykować majonez – jajko ugotowane będzie na twardo.

Mamy jednak idealną odpowiedź na pytanie: Jak ugotować jajko na miękko? W pierwszej kolejności trzeba wyjąć jajka z lodówki i odczekać aż uzyskają one temperaturę pokojową – wystarczy kilka, kilkanaście minut. Po tym czasie należy zagotować wodę w garnku i włożyć do niej łyżką do zupy potrzebną ilość jaj. Co ważne, koniecznym jest pamiętanie, by woda cały czas bulgotała a jajka były całkowicie nią zakryte. Dokładnie po odliczeniu 3,5 minuty należy wyjąć jajka łyżką i delikatnie je schłodzić zimną wodą. Jajko na miękko jest gotowe – białko będzie idealnie ścięte a żółtko pozostanie płynne. Spróbujcie sami i nie zapomnijcie przy tym, że z jajkiem należy obchodzić się bardzo delikatnie, skorupkę trzeba odrywać powoli, by nie uszkodzić ściętego białka (skorupka będzie łatwiej odchodzić, jeśli do gotującej się wody nasypiemy kilka łyżek soli).

Zobacz także:




7 Komentarze

    • Jakie sie udało? Na twardo czy na miekko? Bo to duża różnica. Na twarto kazdy glupi umie zrobic jajko. Ale zrobic je na miekko to juz duza sztuka i wymaga lat wprawy.
      Poza tym najlepsze z majonezem, solą i pieprzem. I podlaną maggi. Ja jem tylko takie, cała moja rodzina je takie jajka i nie narzeka. Wszyscy jakoś zyjemy. No, to by bylo na tyle.

  1. Zawsze miałem z tym problem gdy chciałem sobie w sobotę rano na śniadanie zrobić. Wreszcie mi się udało bo wielu próbach i doszedłem do wniosku że tak naprawdę wystarczy 1/4 czasu potrzebnego do ugotowania jajka na twardo. Myślę że przedstawiony sposób w artykule może być skuteczniejszy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*