Czekolada i jej walory

czekolada

Okazuje się, że dietetycy zalecają jedzenie czekolady nawet każdego dnia. Oczywiście chodzi o nie więcej aniżeli 2 kostki, do tego czekolada ma być gorzka, z jak największą ilością miazgi kakaowej. Tylko wtedy do naszego organizmu będziemy dostarczać szereg wartości odżywczych.

Dobrej jakości czekolada zawiera ogrom witamin i minerałów. Przede wszystkim to bogactwo witaminy A, B, E oraz PP. Ciekawostką jest też fakt, iż czekolada zawiera kofeinę w czystej postaci, która jak wiemy, doskonale wpływa na niwelowanie cellulitu i przyśpiesza redukcję obrzęków.

Zostało naukowo udowodnione, iż jedzenie czekolady odpręża, przeciwdziała ona depresji, dostarcza endorfiny, czyli hormon szczęścia. To również cenne źródło minerałów, takich jak cynk, żelazo, wapń i magnez. Właśnie dlatego, fontanna czekoladowa na weselu kuzynki nie powinna być nam zakazana. Wręcz przeciwnie, jeśli tylko wypływa z niej słodycz dobrej jakości to możemy nim raczyć się do woli.

O jej walorach i to nie tylko smakowych coraz częściej prawią też lekarze. Gorzka czekolada zalecana jest pacjentom z chorobami serca bowiem to właśnie ona wzmacnia ten narząd naszego ciała. Ponadto, czekolada zmniejsza ryzyko zawału serca, powstawania miażdżycy, zaburzeń pracy nerek oraz chorób nowotworowych. Przeciwdziała też procesom starzenia, dostarcza energii, zapobiega demencji starczej.

Zobacz także:




2 Komentarze

Komentowanie jest wyłączone.