Nieszkodliwe barwniki w produktach spożywczych

mięso w proszku

Świadomość polskiego społeczeństwa w kwestii konieczności zmiany codziennych nawyków żywieniowych wzrasta. Coraz częściej patrzymy na skład produktów, które trafiają do naszego zakupowego koszyka. Stawiamy na dobrą jakość, a nie niską cenę. Wiemy już doskonale, że w czasach, w których ogromna rzesza producentów w przemyśle spożywczym karmi nas chemicznymi dodatkami, musimy zwracać ogromną uwagę na to, z czego wykonany jest dany produkt, który przecież finalnie trafi na nasze talerze.

Więcej informacji znajdziesz na stronie: https://www.kaczmarek-komponenty.pl

Niekorzystne „E”

Oczywiście w produktach, które trafiają do sprzedaży, nie znajdują się substancje, które mogą zagrażać naszemu życiu, jednak warto wspomnieć, że szereg chemicznego składu może wpływać negatywnie na nasze zdrowie. Im bardziej rozbudowany jest skład produktu, tym lepiej należy z takiego zrezygnować. I chociaż „E” nie zawsze są niekorzystne, to laik w kwestii racjonalnego odżywiania nie powinien kupować jedzenia z takim składem. Dotyczy to zresztą nie tylko produktów żywnościowych, ale także kosmetyków.

Chemia może uczulać, wywołując reakcje skórne oraz problemy żołądkowe. Niektóre mogą powodować choroby górnych dróg oddechowych, a nawet wykazywać ryzyko powstania chorób nowotworowych. Na szczęście nie musimy nabywać produktów, które wręcz nafaszerowane są sztucznymi aromatami, konserwantami czy polepszaczami smaków. Rezygnujmy też z produktów, w których składzie zawarto sztuczne barwniki. Dzisiaj z powodzeniem znajdziemy produkty w 100% naturalne, ekologiczne.

Dobra jakość produktów

Czy wiesz, że do zabarwienia wina, słodyczy, jogurtów, dżemu, napojów czy rozmaitych sosów wcale nie trzeba używać chemii? Świetnie sprawdzi się na przykład czarna marchew – produkt roślinny, najlepiej z uprawy ekologicznej.

Naturalnym barwnikiem, który można znaleźć w składzie dobrej jakości produktów spożywczych, jest także krokosz barwierski. Ten wykorzystywany jest najczęściej do barwienia chleba, makaronów, kasz czy ryżu. Co ciekawe, to roślina, którą udaje się barwić także tkaniny oraz kosmetyki, w tym cienie do powiek bądź pudry.

Jak widać, korzystanie z naturalnych produktów bez chemii jest możliwe, natomiast zawsze trzeba zwracać uwagę na skład i wybierać te, w których zawarto wyciągi roślinne. Związki chemiczne są obecne w naszym życiu zawsze, nie potrzebujemy, by dodatkowo trafiały wraz z jedzeniem do naszego organizmu. Przy odrobinie zaangażowania udaje się wyeliminować z codziennej diety produkty ze sztucznymi barwnikami, konserwantami i innymi toksycznymi substancjami.

Zobacz także:




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*